2. helmikuuta 2013

Kädet saippuassa

Kävin tänään Raahe opiston saippuanvalmistus-kurssilla Alpuan meijerin pirtissä. Tässä yksi kurssin tuotoksista, suolasaippua.Muut saippuat odottaa vielä huomiseen ennen viipalointia. Suolasaippua piti pilkkoa jo tänään ennen kuin murenee täysin viipaloidessa. Mureni jo tosin nytkin aika paljon, noin 3h muottiin laitosta.

Reseptinä käytin tälläistä:
250g munkin paistorasvaa (palmuöljyä)
250g rypsiöljyä
69g lipeää
175g vettä
400g karkeaa merisuolaa
1tl sinistä elintarvikeväriä

Värin liotin veteen, johon lisäsin lipeän, väri muuttui kovin persikkaiseksi. En saanut sinistä suolasaippuaa, mutteipa tuo kovin haittaa. Tulipahan kokeiltua. Tämän pitäisi olla hyvää atooppiselle iholle ja olla myös samalla hieman kuorivakin. Nyt pitää vain malttaa kypsyttää kuukausi näitä kaikkia ennen kuin saa käyttöön...Huomenna kuvia noista muista saippuoista. Tehtiin kimpassa anopin kanssa mm. ruususaippuaa.

Ps. facebookissa vielä arvonta-aikaa jäljellä huomiseen iltaan!

12 kommenttia:

 1. ihana tuo suoraan sanottu "munkinpaistorasva". Näin se meni miunkin jakeluun :D

  VastaaPoista
 2. Onpas nätti saippua. Löytyisiköhän tarkempaa ohjetta? Vaikuttaa nimittäin aika mielnekiintoiselta touhulta tuo saippuanvalmistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteistanne :) Eli tehtiin melko perinteisellä tyylillä saippuaa, eli lisäsimme rasvoihin vesi-lipeä-seosta. Kemiallinen prosessi muuttaa rasvan saippuaksi :) Mielenkiintoista ja jännää puuhaa. Enkä usko että jäi viimeiseksi kerraksi tämä :)

   Tarkempia tietoja täältä:
   http://saippuakuplia.tripod.com/valmistus.htm

   Ja luultavasti kirjastoista löytyy esimerkiksi Saara Kuhan "Käsin tehtyä saippuaa"-kirja :)

   Poista
 3. Onpa ihanan näköstä! Tekis mieli itekkin joskus kokeilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi kivaa hommaa, kokeile ihmeessä! Toki seuraavan kerran vaikka kun tulet tänne niin tehdään vaikka yhdessä? Voidaan valloittaa meidän talon kellari vaikka :)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta. Nuo uudet kuvat saivat entistä suuremman innostuksen nousemaan. Ah, se ruususaippua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan :) Miekin uskon että tulee tehtyä toistekkin...pitänee ohimennen hakea bauhaussista lipeää...apteekissa maksaa miljoonia :)

   Poista
  2. Voi että, se ois kyllä kiva juttu! Teillä on kyllä niin mahtavat puuhailutilatkin siellä. Oon tällä viikolla tulossa mutta luultavasti niin pikaisesti piipahtaan, että just kerkeen vaan kääntyä ja lähteä..mutta joskus ois kyllä kiva kokeilla yhessä. Ite suinpäin en uskalla alkaa nuita kyllä tekemään..:)

   Poista
  3. Hups, kommentoin vahingossa väärää kohtaan:)

   Poista
 5. Ihanannäköistä touhua! En yhtään ihmettele, että saippuakurssista tykättiin. Ja sulla on kauniita kuvia! ;-)

  VastaaPoista